O pompă de căldură scoate căldură din gerul de afară şi o pompează în casa încălzită! Cum se poate? vezi aici: https://tapthe.link/ob7RWLfuG Are nevoie de un agent frigorific şi ţevi prin care să circule acesta. În contact indirect cu aerul geros de afară, agentul frigorific, ce are o temperatură cu mult sub zero grade , se va încălzi. Va prelua astfel căldura din aerul geros şi chiar se va evapora. Apoi, prin intermediul unui compresor, agentul frigorific este împins în ţevile din casă, aşa cum inima împinge sângele prin artere În proces, îi creşte temperatura. Când ajunge în casă, temperatura agentului frigorific este deja mai mare decât a apei din calorifere. Când cele două intră în contact termic, agentul frigorific încălzeşte apa şi cedează apei căldura primită din aerul geros de afară. La sfârşitul ciclului, temperatura agentului frigorific trebuie din nou scăzută la valori cu mult sub zero grade, pentru a prelua căldura din aerul geros de afară . De asta se ocupă valva de expansiune. Aici se ascunde o grămadă de fizică! Daca ai întrebări specifice, intră și pe canalul meu de Patreon. Acolo îți voi răspunde, video si audio, direct de pe Whatsapp la întrebările tale despre ştiinţă.
Ce se întâmplă cu cana asta dacă se apropie de viteza luminii? Devine mai grea decât tot Universul! De ce? Păi, ca să accelerăm cana, consumăm energie, care energie ajunge în cană. Iar energia este masă, ne spune Einstein. Atunci când crește viteza cănii, masa ei devine mai mare. Fiind mai grea, cana devine mai dificil de accelerat. Se consumă și mai mult energie. Asta crește și mai mult masa. Și uite așa se creează un efect în lanț. Când cana va avea o viteză apropiată de cea a luminii, ea va cântări cât tot Universul! Și cine mai are energie să accelereze așa ceva? Viteza cănii nu o va depăși pe cea a luminii. #uvt
Te-ai întrebat vreodată cum sună un meteorit atunci când se prăbușește pe Pământ? Ei bine, poți înceta să te întrebi, pentru că acum știm. https://tapx.it/arOxQkcEh Pentru prima dată, un meteorit care se prăbușește pe Pământ a fost filmat de o camera video, cu tot cu sunet. S-a întâmplat în Canada Un proprietar de casă, care tocmai își scoase câinele la plimbare, a înregistrat sunetul cu camera lui de observare, în momentul când un meteorit s-a prăbușit pe sol. Experții consideră că sunetul capturat este rezultatul direct al coliziunii la mare viteză a meteoritului cu suprafața Pământului, oferind date valoroase despre energia eliberată în timpul unor astfel de impacturi. Aşa că ştii şi tu acum ce este acest sunet.
Soarele nostru transformat în gaură neagră! Nu te speria dacă Soarele nostru se transformă brusc într-o gaură neagră! Nu va arăta nici aşa, şi nici aşa şi nici aşa Nimic din dramele acestea, pentru că atunci Soarele, devenit gaură neagră, ar avea un diametru de doar 6 kilometri. De aici de pe Pământ va fi atât de mic, încât nici nu vei vedea ceva pe cer! Din centrul sistemului solar, gaura neagră nu va înghiți Pământul sau alte planete. De fapt, deoarece masa Soarelui rămâne neschimbată, atracția gravitațională asupra fiecărei planete ar rămâne exact la fel . Asta înseamnă că toate planetele și-ar continua orbitele ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Un singur lucru te-ar deranja: lipsa lumii Soarelui. Pentru asta însă, va trebui să aştepţi 8 minute și 20 de secunde de la transformarea bruscă a Soarelui, pentru că atâta îi ia luminii să vină la noi de acolo. Dacă în primele zile întunecate vei sta la filme și vei mânca la lumina becului, lucrurile devin apoi serioase. Fără energia Soarelui, oceanele vor îngheța, iar temperatura va scădea la valori atâta de scăzute încât până şi azotul şi oxigenul din atmosferă ar putea condensa şi îngheţa pe suprafaţa Pământului. Lipsa radiației solare va opri fotosinteza, ceea ce înseamnă că plantele vor muri. Animalele vor suferi din cauza lipsei de hrană și a condițiilor extreme, iar Pământul se va transforma într-un tărâm de gheață și întuneric, în care poate doar telefonul tău va mai lumina din când în când, până ţi se termină şi ţie bateriile. Ce faci, ţi-ai încărcat telefonul să fii pregătit? #uvt
Nu mă urî pentru că îţi spun asta, dar NU există nicio dovadă că inteligența artificială poate fi controlată! https://tapx.it/arOxQkcEh Asta spune Roman Yampolskiy, După studiul a sute de articole științifice. Gândește-te: înainte să ne angajăm în crearea de mașini superinteligente, nu ar trebui să ne asigurăm că le putem ține sub control? Dar iată surpriza: cu cât maşinile care folosesc inteligența artificială au mai multă autonomie, cu atât controlul nostru scade! Ai auzit vreodată de termenul „cutie neagră”? În lumea inteligenţei artificiale, asta înseamnă că deciziile sistemului sunt adesea misterioase și greu de explicat. Roman Yampolskiy subliniază că, dacă nu putem înțelege cum ia decizii inteligența artificială, cum putem avea încredere în ea? Această lipsă de transparență poate duce la erori sau chiar la decizii periculoase. Şi, pe măsură ce AI-ul devine mai autonom, capacitatea noastră de a-l controla scade. Roman Yampolskiy argumentează că agenții mai puțin inteligenți (noi, oamenii) pur și simplu nu pot controla permanent un sistem supradeștept . E ca și cum te-ai aștepta ca un copil mic să gestioneze o navă spațială; drăguț în teorie, dar dezastruos în practică. Şi mai e ceva: ne dorim să programăm AI-ul cu valorile umane. Dar iată problema: dacă insiști prea mult să aliniezi AI-ul la valorile noastre, s-ar putea să ajungi cu un sistem care îţi spune „nu” când ai nevoie de el sau , mai rău, care interpretează greșit ceea ce îți dorești cu adevărat. Asta e un paradox pentru AI: nu poate în acelaşi timp asculta mereu de om, dar şi proteja umanitatea. Deci, care este soluţia la lipsa de control a superinteligentei artificiale? Tu ce crezi?